Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Gästblogg: Corona och bibeln

Coronaviruset har skapat ett hysteri utan like i modern tid. Tidningar och TV talar knappt om något annat. Man har en känsla av detta virus är det hemskaste som hänt på mycket lång tid. Det är dags att få ett perspektiv på sjukdomen.

För oss som är födda i början på 50-talet och upplevde pandemier både i slutet av 50-talet och i slutet av 60-talet så är det lättare att få ett perspektiv med en gnutta sans och balans. Många av oss låg nedbäddade i hög feber. Några hade över 41, däribland jag själv. Mer än halva klassrummet var tomt på grund av sjukdomen och inte för att några var rädda för smitta och stannade hemma. Många svaga och äldre dog. Innan dess hade en pandemi som tillika var en riktig farsot, och det som Bibeln kallar pest förekommit. Den så kallade ’ Spanska sjukan ’ som egentligen kom till Europa via amerikanska soldater som de lyckades döpa om till Spanska sjukan för att inte själva få dåligt rykte.

På 2000-talets första decenniets slut kom också svininfluensan. Den behandlades också som något farligt och svårt av media och myndigheter. Sanningen var dock att nästan det enda som i stort sett orsakade skador var vaccinet som skulle hjälpa folket, men som tyvärr förstört hela livet och framtiden för ett 500-tal svenskar, mest unga. Utan att läkemedelsbolaget fick stå till svars! En skandal! Endast två-skiffriga antal människor dog. I stort sett samma människor som idag dör av vanlig förekommande influensa. Det vill säga sådana sjuka äldre som livsuppehålls med mediciners och läkarvetenskapens hjälp. Jag läste nyligen ( 19 mars ) att i Italien som drabbats hårt av Coronaviruset hade läkarna påvisat att 99 % av de döda hade underliggande sjukdomar. Och för ett par dar sedan kom en stor rubrik i en stor kvällstidning att en fotbollstränare på 21 år hade omkommit pga. coronaviruset. Oj då, tänkte jag har dödligheten spritt sig ned i åldrarna? Vid närmare granskning hade mannen leukemi. Ni som kan lite om sjukvård vet att vid sådan cancerbehandling så är patienten oerhört känslig för minsta smitta och förkylning. Rapporteringen om Corona saknar i stort helt sans och balans. Ikväll när jag gick Kungsgatan fram i Alingsås och skulle ta ut pengar på bankomaten så mötte jag ett par på den ensamma trottoaren som svängde av och gick ut mitt i gatan för att slippa möta en eventuell smittobärare… Vilka har skapat denna hysteri?

Media och myndigheter.

Viktiga Journalister

Journalisterna i TV fick äntligen en nyhet mitt i nyhetstorkan där de själva kom i centrum. De hade bara lovord för de regeringar och myndigheter som ´gjorde nåt´. Då det senare kom nya myndigheter i andra länder som skapade nya förbud och regler blev media ännu mer upphetsade och kunde även få meddela dessa nyheter, vilket i sin tur nästan tvingade andra makthavare i olika länder att på något sätt visa sin handlingskraft och beslutsamhet. Något som sedan ånyo fick journalisterna och TV-reportrar att stå i centrum och vara betydelsefulla. En verklig cirkelgång alltså som bara rullar på och snarare förstärks.

Låt oss bara ta en titt översiktligt på pandemierna som jag nämnt.

Avser hela världen.

Namn När Påverkan Anm.

  • Spanska sjukan -1920 20 – 100 milj. döda mest yngre
  • Asiaten -1958 max 4 milj. döda
  • Hongkong -1968 max 1 milj. Döda

Låt oss sedan beakta 2000-talets pandemierna påverkan i Sverige.

  • Svininfluensan 2009 några tiotal döda 500 skadade för livet
  • Coronavirus 2020 under 1000 döda 8 april

Om vi samtidigt betänker att en vanlig vinterinfluensa tar mellan 1500 och 2000 personers liv ett vanligt år i Sverige så kanske vi kan få lite perspektiv på påverkan och dödsfall och farlighet. Och glöm inte att många fått vaccin mot vinterinfuensan!! Något som ännu inte finns mot corona!

En annan sak som vi också måste beakta är de två kurvor som myndighetspersoner så välvilligt ställde upp och visade på skärmar i TV på anordnad presskonferens alldeles i början av medierapporteringen för några veckor sedan. Alla var totalt eniga om denna uppfattning. Läkare , professorer och behandlingsrådgivare. Dvs. att INTE låta viruset ha sitt eget naturliga förlopp utan anpassa kurvan efter sjukvårdens resurser. Det låter ju bra detta men verkligheten är att

antalet patienter drastiskt minskat av skräck att gå till sjukhuset och personalen hade mycket mindre att göra i flera veckor…

Min personliga åsikt om dessa kurvor är att det är ett feltänk. Att stänga gränser, att blockera arbetsplatser och resande drar enbart ut virusets påverkan så att hela ekonomin och samhället körs i botten. Barn och vuxna hindras att få en släng av viruset och därmed en förväntad lång immunitet för framtida styrka och gagn. Istället för att låta coronaviruset har sin gång och får grassera några veckor kan hela samhället lamslås i månader, ja, till och med halvårsvis. Jag är inte heller övertygad att antalet dödsfall ökar på lång sikt. Jag minns Asiaten och Hongkong som grasserade hårt och var ett mycket ”värre” virus men var över på några veckor och som skapade immunitet åt dom smittade. Ja, vem vet kanske till och med än…

Personligen undrar jag om inte enda sättet att stoppa smittan är just detta att låta de yngre personer som klarar av påverkan få influensan och skapa ett folk ute i samhället som är immuna och på så sätt ta död på sjukdomen. Drygt 80 % av de smittade får endast en mild påverkan. Cirka 5 % ä det kritiskt och för 14 % var det allvarligt enligt en undersökning i Kina av 40 000 personer. Låt oss tänka att en stor del av dessa 80 % har haft sjukdomen, då försvinner ju smittan snabbt och människor ur riskgruppen kan åter gå på gator och torg.

En annan risk med att stänga inne smittan och förlänga dess påverkan enligt den gröna kurvan misstänker jag att den även kan mutera till en värre form och då kanske slå till på yngre personer med betydligt allvarligare konsekvenser än idag precis som spanska sjukan lär ha gjort enligt en överläkare i min bekantskapskrets..

Slutligen kan man fråga sig varför jag sitter här och plitar ned dessa rader. Jag som inte är läkar- eller forskarutbildad. Jag som egentligen bara framför ett annat synsätt än det vanliga och accepterade. Varifrån kommer detta? Personligen är jag övertygad att det kommer från min kristna tro och min egen bibelläsning. Denna fördjupning skapar en förmåga att tänka fritt och självständigt. Utan ett regelbundet eget, privat bibelläsande så ´tvingas´ världens tänkande på oss. De enda människor som är riktigt fria är dessa som älskar Bibeln och verkligen tar enskild tid med Skriften. Galaterbrevet fem. Visst, det kan finnas en och annan i vår omgivning som Gud har öppnat ögonen på också. Men det räcker inte enbart med att kalla sig kristen och gå på möten för att klara sig ifrån denna världens tänkesätt. Ibland kan jag dock se ett sådant kreativt och självständigt tankesätt hos dem som haft bibelläsande förfäder trots att de inte själva har eller äger en personlig tro.

Nu kan man till sist fråga sig hur jag ensam kan påstå något sådant här, utan att ha något stöd bland andra för att föra fram dessa åsikter. Hela världen tycks ju vara enig i att allt, jag då menar jag allt ska tas fram i form av åtgärder och lagstiftning för att stoppa detta virus. Personligen vore jag tacksam om våra barn och barnbarn finge en släng av det. Men självklart ska de som är i riskzonen vara extra försiktiga.

Innan ni dömer ut mina åsikter och ställningstagande som ovederhäftiga för att ingen annan har framfört en sådan här åsikt tycker jag ni ska läsa kapitlen i Bibeln runt omkring Jesaja 42, där en ensam man hade rätt mot hela folket…

Torbjörn S Larsson

Vagnshed, Alingsås

Ps. Idag såg jag en notis från SCB i Exprssen hur många avlidna det var i Alingsås, Göteborg och Stockholm i relation till åren 2019 ( som var ett extremår med låg dödlighet, minsta sedan 1977 ) och år 2018. Göteborg visade ungefär samma profil som Alingsås. Alla vet vi att Stockholm har drabbats först och hårdast hittills.

Tabellen visade mars månad 2020.

Alingsås 2020 40 st Stockholm 2020 676 st

2019 23 st 2019 528 st

2018 46 st 2018 639 st

Men tillika var det en värmebölja som Läkartidningen uppskattade till 600 extra dödsfall 2018.

I stort sett kan man se att statistiken håller sig inom normala variationer. Kanske med någon övervikt för Stockholm i år.

Min fråga och mitt påstående blir ett Jesus-ord: Ni har ögon men ser inte. Ni har öron men hör inte.

Avslutningsvis tycker jag mig se att ”kristna” har helt tagit över världens synsätt på kriser och att Bibeln inte har ett reellt stöd och anvisning utan mer som lite grädde på moset eller en tröstnapp ifall all självisolering och rädsla ändå skulle slå fel och man drabbas. För övrigt tycker jag om Mariasystrarnas senaste brev där det finns en självklarhet att man alla skall dö en gång plus en fin betraktelse om förtröstan på Gud.

DS

Ps. 2 En annan fundering: De kristna och andra förföljda grupper i Kina måste ju ha kunnat känna en väldig frihet i att kunna besöka sina troende syskon och andra utan att kunna registreras tack vare munskydden av de minst 6 miljoner övervakningskameror som finns där. Det kanske retade myndigheten så mycket att de beslöt att viruset hade upphört!! Och visst var det konstigt att viruset spreds över hela världen men inte till resten av Kina…

DS

=>
20

Ämne: OPINION & DEBATT

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?